I eftermiddags var det min tur att ta en cykeltur. Gotland har 92 kyrkor och jag tänkte väl inte cykla runt till allihop, men några stycken borde jag ju kunna hinna med. (Så tycker ni att det blir för mycket om kyrkor nu får ni sluta läsa! ?)

Först ut var Vibble kapell men det var dessvärre stängt. Fick nöja mig med att ta en bild och slå mig ner på en parkbänk en stund.

image

Nästa stopp blev en gårdsbutik, Lilla Bjers, där det fanns en massa fina grönsaker, ekologiska och KRAV-märkta. Jag passade på att köpa röd och gul lök innan jag trampade vidare.

Nästa anhalt var Västerhejde kyrka och där parkerade jag cykeln och gick in och kikade.

Taket har trappstegsgavlar.

Taket har trappstegsgavlar.

image

Annorlunda dopfunt

Annorlunda dopfunt

Även här har Mose horn. Hieronymos fel. ?

Även här har Mose horn. Hieronymos fel. ?

Sedan gick färden vidare. Nu var det fem kilometer uppför i motvind. Men så småningom nådde jag Stenkumla kyrka.

image

image

image

Här stod dopfunten som på medeltiden, dvs längst ner i kyrkorummet.

Här stod dopfunten som på medeltiden, dvs längst ner i kyrkorummet.

Kormåningar från 1200-talet.

Kormåningar från 1200-talet.

Sedan hade jag en kyrka kvar på min lilla runda och det var Träkumla kyrka. Tyvärr var den inte öppen – och gutarna som gärna talar om att alla kyrkor är öppna! Eller så var det jag som var för oteknisk för att få upp den gamla stora porten. Och man vill ju inte slita för mycket i en så gammal port! Det blev en bild utanför bara.

image

Så var det dags att cykla hem igen, längs dikesrenar fulla av blomsterprakt.

image

2,5 mil blev det inklusive en oplanerad liten omväg på hemvägen. Och solen sken hela tiden. Underbart!