Idag fick vi pallra oss upp halv åtta (eller närmare åtta för somliga) för att knata iväg till Pier 33 där båten skulle avgå mot Alcatraz. Vi promenerade förbi Fisherman’s Wharf och Pier 39.

Så tog vi båten till den gamla fängelseön Alcatraz där bland annat Al Capone och flera andra ”kända” fångar satt inspärrade. Man förstår att detta är ett av San Franciscos mest populära besöksmål. Verkligen jätteintressant! Tonåringarna tyckte också att det var jättekul att besöka detta spännande ställe.

När vi kom dit gick vi upp till toppen till ”the cell house” och hämtade varsin audioguide. Rundvandringen var väldigt bra upplagd och tog ca 45 minuter.

Men hu så hemskt att sitta här. Oavsett vad man gjort blev man väl knappast en bättre människa av att vara inlåst här. Man förstår citatet vid bilden när den siste fången lämnade Alcatraz när det stängde som fängelse 1963:

Vi hade gott om tid på ön innan nästa båt avgick. Nu åkte vi till Angel Island, en otroligt vacker ö som är den största i San Francisco Bay.

På vägen såg vi Alcatraz förstås, som vi lämnade.

Angel Island var bland annat ”mottagningsö” för immigranter i början av förra seklet. Västkustens Ellis Island alltså! Det har också varit militärfort här.

Vi åkte runt i ett ”traktortåg” på en 45 minuters guidad tur runt ön.

Så tog vi båten tillbaka till piren och knatade uppför backarna till hotellet igen. Lite vila och sedan middag. Jörgen ville jättegärna gå tillbaka till restaurangen där vi var igår men barnen ville ha street pizza och helst äta på rummet. Så alla fick sin vilja fram!