Staden Eisenach stoltserar med såväl en reformator som en barockkompositör – eller två faktiskt! Inte nog med att Bach kommer från staden, dessutom arbetade Pachelbel som hovorganist här en kort period.

Men vi tar det i kronologisk ordning och börjar med Martin Luther, så får Bach bli ett eget inlägg. Luther föddes i Eisleben men gick i skola här i Eisenach under några år. Först bodde han hos släktingar och sedan hos en familj Cotta (mot att han hjälpte en av deras söner med studierna). I staden finns givetvis Lutherhaus. Om han verkligen har bott i just det huset tycks inte hundraprocentigt klarlagt. Men huset ägdes i alla fall av familjen Cotta och är ett av de äldsta korsvirkeshusen i Thüringen.

Lutherhaus.

Huset är idag ett fint museum som ger en god bild av Luthers liv och verk.

Den som vill veta ännu mer om Luther tar sig med fördel ut till borgen Wartburg, några kilometer från centrum. Många trappsteg är det att ta sig upp för men väl uppe är utsikten värd ansträngningen.

Inne i museet är det tyvärr fotoförbud men här kan man ta del av borgens rika historia och vandra genom fantastiska, rikt utsmyckade salar och gemak.

I en del av borgen hölls Luther gömd sedan han förklarats fredlös vid fördraget i Worms 1521. Här finns till exempel det ”skrivrum” där Luther översatte Nya testamentet från latin till tyska på bara elva veckor. Egentligen fanns inte tyskan som språk vid denna tid, utan Luther översatte helt enkelt till ”hur folk pratade”, för att göra texterna tillgängliga för vanligt folk. Själv var han nämligen uppvuxen i katolska kyrkan och tillbringade många år som korgosse men hade i själva verket aldrig hållit i en bibel förrän i vuxen ålder – att ändra på den saken kom ju att bli ett av hans stora livsuppdrag.