Eftersom flyget går från Ciampino, Rom, tidigt i morgon bitti tog vi kustvägen ner i morse. Vi gjorde ett stopp i Pisa. Nu är det verkligen lågsäsong, trots att det är lördag så var det inte jättemycket folk där. Det var tredje gången vi var där och de båda tidigare gångerna har det varit så hysteriskt med folk att man knappt kommit fram.

För första gången gick vi in i baptisteriet och katedralen. Det är gratis att gå in i kyrkan men man måste ändå ha en fribiljett som man hämtar i biljettkassan, och får en fast tid. Trots att det var relativt lite folk (jämfört med annars) så var det 1,5 timmes väntetid till katedralen så ett hett tips är verkligen att lösa biljett till en av de andra besöksmålen för 5 euro så får man gå in i kyrkan när man vill, mot uppvisande av biljetten.

För första gången gick vi in i dopkapellet.

För första gången gick vi in i dopkapellet.

Åttakantig dopgrav från 1200-talet finns i baptisteriet.

Åttakantig dopgrav från 1200-talet finns i baptisteriet.

Kyrkan fick också besök.

Kyrkan fick också besök.

Kyrkan var under renovering.

Kyrkan var under renovering.

Tredje gången vi ser det här tornet och det lutar mer och mer för varje gång.

image

Efter besöket i Pisa åkte vi vidare söderut längs kusten. Det blev ett stop i den lilla staden San Vincenzo. Där var det helt avsomnat efter turistsäsongen, men vi fick en glimt av Medelhavet i alla fall.

image

image

Sedan blev det lunchstopp i Grosseto.  Det var sol och över 20 grader varmt så vi satt på en uteservering.

image

Sedan gick vi en promenad och minsann, det var chokladfestival i stan. Här fanns både skor och verktyg av choklad. Vi köpte dock inget.

Chokladfestival!

Chokladfestival!

Skor av choklad.

Skor av choklad.

Mumsiga chokladverktyg!

Mumsiga chokladverktyg!

Sedan åkte vi vidare mot Ciampino. Det är från den flygplatsen vi flyger tidigt imorgon bitti (skjutsen kör oss klockan fem!) Vi trodde det var en tråkig förort till Rom och satsade på att komma rätt sent, så vid halv sju var vi där. Men det visade sig vara en rätt trevlig liten stad, med många butiker och restauranger. Värdinnan på Lollobrigida Bed & Breakfast var mycket gästvänlig. Det visade sig att hela stället var uppbokat av svenska gäster. Ett par tussade hon ihop oss med, de ville nämligen samåka med oss till flygplatsen. Himla käckt ju!

Vi gick ut för att äta på en lokal pizzeria som fått otroligt fina omdömen på TripAdvisor. Det var helt tomt när vi kom dit kvart över sju. Konstigt, tyckte vi, men gick in. Då förklarade en kille att de öppnade klockan åtta, hade två sittningar under kvällen och båda var fullbokade! Bara att gå vidare. Vi hamnade istället på en restaurang med det udda namnet Cottonclub 2.0, som visade sig ha mycket god mat. Lustigt nog hamnade också alla de övriga sex svenska gästerna från Lollobrigida där!