Vi avslutade vår resa med en heldag i Berlin. Övernattat hade vi ju gjort i Leipzig (eller, ja, strax utanför, staden såg vi inget av). Vi släpptes av vid Tiergarten, inte långt från ”läppstiftet och puderdosan” och den sönderbombade kyrkan. De flesta i gruppen gick dit men där har jag varit några gånger så jag nöjde mig med att bara passera förbi. Dessutom fick jag syn på en Pull&Bear-butik, en av dotterns favoriterbutiker som jag sällan stöter på, så jag tänkte för ett ögonblick att jag skulle gå dit och köpa födelsedagspresenter. Insåg dock när jag drog i dörren att det var söndag och i Tyskland är det stängt på söndagar. En tjej som stod utanför upplyste mig förvisso om att de öppnade klockan 13 men då var det så dags för min del (några söndagar per år har butikerna öppet i Tyskland. Detta var en sådan söndag eftersom allt var stängt i lördags på grund av nationaldagsfirande och till på köpet 25-årsjubileum sedan Tysklands återförenande.

Nåväl jag promenerade omkring i det soliga höstvädret en stund innan jag drog mig bortåt Svenska kyrkan där vi skulle få lunch och föredrag. Vi fick goda baguetter medan vi lyssnade till Victoriaförsamlingens kyrkoherde Lena Brolin som höll ett sååå bra och intressant föredrag om den svenska församlingens historia och inte minst om de insatser som ett par tidigare svenska kyrkoherdar gjort här före och under Andra världskriget.

På Victoriaförsamlingens vägg hänger minnesplaketter över kyrkoherdarna Birger Forell och Erik Perve som gjorde stora insatser för mänskligheten.

image

image

Efteråt var det mässa och sedan fotografering av hela gänget på trappan utanför. (Jag tog dock ingen bild eftersom jag stod upptryckt högst upp i det stora gänget).

Sedan blev det 2,5 timmars sightseeingtur i Berlin. Guide var en svensk tjej som bott i stan i över 20 år och hon höll en väldigt trevlig guidning med mycket information och humor. Jag har varit i Berlin några gånger men aldrig åkt någon guidad tur där man fick lite överblick över hela staden, så det var ju kul!

Brandenburger Tor var inte tillgängligt på grund av det stora 25-årsfirandet som fortfarande pågick med en stor scen vid monumentet där en konsert var i full gång. Men det har jag ju å andra sidan fotat förr, från ”rätt” håll.

Däremot stannade vi till en stund vid det närliggande monumentet över de judar som dog under kriget.

image

image

Och så förbi TV-tornet förstås. Förra gången vi var här så åt vi lunch uppe i den ”snurrande” restaurangen, hela familjen. En väldigt speciell upplevelse som rekommenderas.

image

Och så stannade vi vid East Side Gallery förstås. Så tråkigt bara att folk inte kan låta saker vara ifred utan måste klottra sönder murresterna som konstnärer har målat på.

image

image

image

Ja, nu hade det plötsligt blivit kväll så det var dags att bege sig till flygplatsen och åka hem. Har jag inte gjort det förr, så gör jag det nu, nämligen utnämner Tegel till världens tråkigaste flygplats. Måtte den nya flygplatsen bli klar nån gång (fast det har ju varit på gång i ett antal år nu…) Urtrist miljö och inget vettigt att äta. Vi var jättehungriga och det enda som finns är tre ”restauranger” (läs: korva-kok) med korv och mackor på menyn. Enbart. Och bakad potatis på ett ställe. Obegripligt att en så stor och trendig stad inte kan erbjuda något bättre i flygplatsväg!