Vi vaknade alltså i Eisenach och efter frukost bar det iväg för morgonbön och guidning på borgen Wartburg med sin fantastiska utsikt.

image

image

I detta sammanhanget var den mest intressant eftersom det var här som Luther satt i skyddsarrest i tio månader. Efter att teserna spridit och nått påvedömet ställdes Luther inför generalförsamlingen i Worms. Utfallet blev att han bannlystes och förklarades fredlös. Vem som helst kunde döda honom närhelst det passade. Det var brottsligt för tyskarna att bjuda honom mat och husrum. Men tänka sig! På vägen därifrån blev han ”kidnappad”. Kurfursten Fredrik den vise hade ett gott öga till Luther och hade planerat en skyddskupp, så Luther tillfångatogs och skyddades alltså inne i denna borg. Han klädde ut sig, odlade skägg och kallade sig Junker Jörg.  (Märk väl att resan inte gick i kronologisk ordning, detta var alltså medan Luther ännu var munk och innan han gifte sig med Katarina).

image

Luthers rum – ett porträtt på honom som Junker Jörg syns på bilden nedan.

image

Luthers föräldrar fanns förresten också på originalporträtt här i borgens museum.

image

Vi gick en guidad tur och avslutade besöket med fika. De som ville gick upp i tornet. Till dem hörde inte jag…

image

Sedan åkte vi ner till stan igen. Min grupp åt lunch på Bachhaus. Vi fick bratwurst och sauerkraut och det tog låååång tid att få maten, trots att den var förbeställd så kaffet hann vi inte ens att få in vid vårt bord innan det var dags att dra vidare. Då var det sex minuter tills bussen skulle gå så jag rusade in på Bachmuseet och köpte en pepparkaksform i form av en g-klav. Det var vad som hanns med. Det och snabbfotografering av Bachs hus och statyn. Johann Sebastian Bach är alltså född här i Eisenach.

image

image

Museet såg jättefint ut så det får nog bli en tur tillbaka till Eisenach vid tillfälle. Men nu var det hög tid att resa vidare till Erfurt.

Väl där gick halva gruppen till Augustinerklostret med Peter medan min grupp gick till Domkyrkan med Göran. Det var stort partaj i stan med tivoli och marknad – nån sorts Oktoberfest. Den traditionen sprider sig över Tyskland!

image

image

Domkyrkan var pampig så här blev det förstås tid att gå och se sig omkring.

image

image

image

image

image

Sedan var det vår tur att gå till Augustinerklostret och bli visade runt av den engagerade och kunnige guiden Malkolm.  Det var här som Martin Luther gick i kloster som ung.

image

image

image

Sedan var det dags för middag på Radisson Blu – en fantastisk buffé. Proppmätta reste vi sedan vidare till vårt övernattningshotell utanför Leipzig.