Igår hade vi inte wifi på hela dagen så gårdagens reseberättelse kommer först idag. Morgonen i Celle inleddes med en solig promenad. Barnen låg kvar och sov, de ville inte följa med deklarerade tonåringen sömndrucket. Vi tog en kaffe längs vägen och gick till slottet.

Slottet i morgonsol.

Slottet i morgonsol.

Slottets baksida.

Slottets baksida.

Torget med kyrkan.

Torget med kyrkan.

Efter frukost ville jag göra ett invändigt besök i slottet som då hade öppnat. Här dog ju nämligen Caroline Mathilde och hennes historia har fascinerat mig ett tag. Jag brukar berätta om henne när vi passerar Kronborgs slott i Helsingør då jag guidar bussresor till Flensburg. Barnen ville följa med så vi tre travade dit.

image

Kung Erik

Kung Erik

Drottning Klara

Drottning Klara

Man fick hasa runt i tofflor (utanpå skorna!).

Man fick hasa runt i tofflor (utanpå skorna!).

image

Så här brukar jag berätta Caroline Mathildes historia:

Caroline Mathilde var en engelsk prinsessa som redan som 15-åring lovades bort till sin kusin Christian som var kung i Danmark på 1700-talet. Christian var psykiskt sjuk och led bland annat av svår schizofreni och var omöjlig att leva med. Trots det tvingades den unga Caroline alltså gifta sig med honom. Hon uppfyllde sina plikter och födde honom en son, Fredrik.

Så åkte Christian iväg på en lång resa och när han kom hem igen hade han med sig en livmedikus, dr Struensee. Doktorn och Caroline blev förälskade och inledde en affär. Snart blev Caroline gravid och fick dottern Augusta. Christian, svårt plågad av sin sjukdom, begrep ingenting men männen i hans närhet insåg hur det låg till. De fick Struensee avrättad och Caroline landsförvisad. Hon skickades först i ”fängelse” till Kronborgs slott men fick sedan lämna Danmark. På stranden nedanför slottet i Helsingør tog hon farväl av sina två små barn. Hon vägrade släppa dem. Till slut slet man de små ur moderns famn och hon tvingades ombord på fartyget. På slottet i Celle tillbringade hon sin sista tid i livet. Hon dog, tror man, av scharlakansfeber – eller som jag tror: av brustet hjärta. I ett av slottsgemaken i Celle somnade hon in. Hon blev 23 år.

Caroline Mathildes klänning.

Caroline Mathildes klänning.

Caroline Mathilde med Christian till vänster i bild och dr Struensee till höger.

Caroline Mathilde med Christian till vänster i bild och dr Struensee till höger.

Boktips: PO Enquist har skrivit om denna historia i sin Augustpris-belönade roman ”Livläkarens besök”.

Filmtips: Efter att jag fascinerats av denna berättelse fick jag veta att den filmatiserats. Jättebra film vid namn” A royal affair”, med vår duktiga Alicia Vikander som Caroline Mathilde och Mads Mikkelsen som Struensee. Se den!

Efter besöket åkte vi vidare. Det blev ett stopp för promenad i Lüneburg.

Rådhuset i Lüneburg.

Rådhuset i Lüneburg.

Så var det dags att leta ställplats. Vi hamnade i den lilla byn Kaltenkirchen på en gratis ställplats (med nyinstallerade elstolpar) vid ett jättefint äventyrsbad. Det var rena rama Karibien därinne. Tropisk touch, palmer och grönska överallt, mängder med olika pooler, solsängar och karibisk partymusik! Tyvärr tog jag inte med kameran in men fotade av väggen och broschyren i efterhand. Läs mer här.

image

image

image

Kvällen avslutades på en amerikansk diner där mat och service dessvärre lämnade en del övrigt att önska.

image