Vi lämnade Mix Ranch efter frukost. Det första vi ramlade på var Elinghems ödekyrka som var på tio-i-topplistan jag fått från en stiftskollega. Jättefint ställe – en kyrka som helt enkelt övergavs på grund av pengabrist på 1600-talet.

image

image

Sedan åkte vi vidare till Lickershamn där Gotlands högsta rauk Jungfrun blickar ut, 27 meter över havet. Vi travade dit på en naturstig och hann också med att köpa lite rökt sik och Lickershamnssås.

image

Jungfrun på avstånd.

Jungfrun på avstånd.

Och på närmare håll.

Och på närmare håll.

Efter raukbesöket åkte vi vidare till Halls kyrka som Jörgen ville besöka. Även där gick vi in och kikade.

image

image

Därefter hamnade vi högst upp i norra änden av ön, i Hallshuk där vi fick fin utsikt över det lilla fiskeläget.

image

Nu åkte vi till Bläse där det finns ett kalkmuseum. Vi gick dock inte in där – man och barn kollade runt lite medan jag fixade lunch. Kokt färskpotatis, rökt sik med sås, sill och ägghalvor med kaviar. Gott!

image

Tog i alla fall en bild på museet.

Tog i alla fall en bild på museet.

Sedan var det dags för det som Erik sett fram emot mest: att få besöka Blå Lagunen. Ett fantastiskt ställe! Turkosblått vatten och vita klippor – helt exotiskt!

image

image

image

image

Det fanns husbilsparkering här, precis framme vid vattnet men trots att vi hade en kanonplats så reste vi vidare. Det fanns nämligen INGENTING i närheten och det hade börjat blåsa så man knappt kunde sätta ut näsan – det yrde runt ”kalksand” så vi bestämde oss för att åka vidare mot Fårösund. På vägen ”ramlade vi på” ytterligare en kyrka på listan, nämligen Bunge kyrka.

image

image

image

Fattigbössa av sten från 1200-talet - förmodligen världens äldsta!

Fattigbössa av sten från 1200-talet – förmodligen världens äldsta!

image

Vi stannade vid Bunge museum som såg lite intressant ut men det var ett stort område och bara en dryg halvtimme till stängningsdags så vi nöjde oss med att ta en fika på caféet.

image

image

image

Sedan åkte vi till Fårösund och parkerade i gästhamnen som har ställplats. Superfint ställe! Lite kul detalj är att de har hängmattor i parken där. Erik tog plats!

image

En promenad i byn och när vi kom tillbaka och slog oss ner utanför husbilen kom paret från husbilen bredvid skrattande emot oss – visade sig vara bekanta från Ulricehamn! Världen är liten!

Klockan började bli sen när jag ställde mig och skulle fräsa köttfärs till kvällens tacomiddag. Då passade gasolen på att ta slut! Tur att vi inte stod utan service vid Blå Lagunen utan kunde promenera iväg till hamnvärden och fixa en ny flaska! Problemet var snart löst och middagen kunde serveras.

image